// tPhC // “Kernenergie… en het comfort van de polarisatie” – essay for De Morgen

A new essay on the problematic politics around nuclear energy as requested by the Belgian Newspaper De Morgen.

Kernenergie en het comfort van de polarisatie

U hebt het misschien niet gemerkt, maar de blauwdruk voor onze toekomst staat online. In januari presenteerde de Verenigde Naties de kladversie van ‘The Future We Want’, het eerste resultaat van de onderhandelingen die tegen juni de derde wereldtop Duurzame Ontwikkeling moeten voorbereiden. Hoe we in de toekomst energie gaan produceren en verbruiken wordt een kernthema, en de tekst onderschrijft unaniem het ‘Sustainable Energy for All’ initiatief van de VN. Daarin wordt gesteld dat gelijke toegang tot energie, energiebesparing en hernieuwbare energie prioriteiten zijn, en wordt bevestigd dat klimaatverandering ‘één van de grootste uitdagingen voor de toekomst’ is. In de teksten staat geen woord over kernenergie. Het lijkt alsof de lidstaten, de instituten, de privésector en het middenveld die het initiatief en de teksten onderschrijven het gezamenlijk eens zijn dat kernenergie problematisch is en daarom niet meer het vermelden waard. Niets is minder waar natuurlijk. Het wordt niet vermeld omdat het diplomatisch te moeilijk ligt. Rond de onderhandelingstafel en in de adviesorganen zitten ook landen en bedrijven die strategische belangen hebben in kernenergie. Het cynische resultaat is dat zowel voor- als tegenstanders tevreden zijn met het verzwijgen van de zaak.

Continue reading this text at Norms and Dialectics, the journal of the PhɅAct Collective, here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *