// tMT // Ronald Ophuis in The Mono Theatre

Op woensdag 31 oktober 2018 spreekt Dimitri Goossens met Ronald Ophuis in het salon van The Mono Theatre

Ronald Ophuis : Schilderen ondanks alles…

Georges Bataille stelde dat vanaf Auschwitz het beeld van de mens onscheidbaar was van dat van een gaskamer. Een al te menselijke wonde in onze cultuur. Ronald Ophuis, kunstschilder, zoekt in zijn werk dergelijke wonden op. Maar het zijn geen wonden met een korst op, maar nog etterende wonden. Zijn schilderijen zijn vaak beelden van het onvoorstelbare, het onbeschrijfelijke en onvatbare dat mensen elkaar kunnen aandoen. Sublieme trauma’s inzake geweld, oorlog,… die enkel in beelden te benaderen zijn. Beelden ondanks alles…. Hij wendt zich niet tot plaatsen, maar tot ‘plekken’.…. schuldige plekken die zelf een afgrond zijn geworden om er te luisteren naar zowel daders als slachtoffers. De toeschouwer wordt meegenomen in de pijn en haast gedwongen om zich zowel met slachtoffer als dader te identificeren. Hij ontneemt ons de mogelijkheid om ons van de daders te distantiëren door ze simpel als ‘monsters’ te labellen. Hij schildert geen monster, maar mensen zoals u en ik met neusgaten, een mond, een stem. Dat maakt het eens zo pijnlijk… al te pijnlijk.

Tekst: Dimitri Goossens

//

Meer info over Ronald Ophuis oa op https://hollandsemeesters.info/posts/show/7735

//

The Mono Theatre, Jaak De Braeckeleerstraat 18, Borgerhout-Antwerpen;

Deuren 20u00, Salon 21u00

Private event – invitation only

 

Note: the image does not picture a work of Ronald Ophuis (subject to copyright). It is a modified photographic reflection on the work of the artist produced by the idle-city-else labs of the Institute of Idle Curiosity for Elements of Seduction.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *